Chess Olympiad 2010 Khanty Mansyisk (Siberie)

Vanaf ronde 8 doe ik Ard van Beek LIVE verslag van de Schaak Olympiade 2010 in Khanty Mansyisk.
Mijn aanbod om voor de Nederlandse Schaakbond gratis verslag te doen werd vooraf resoluut afgewezen met de mededeling dat in deze al was voorzien.
Na ruim zes rondes lang te hebben geconstateerd dat er geen enkel noemenswaardig nieuws vanuit het verre Siberie in Nederland doordringt heb ik besloten alsnog met de pen en camera in de aanslag verslag te doen, maar dan vanaf mijn eigen website BLACK SHEEP.
Omdat ik niet vanuit een officiele functie rapporteer hanteer ik in deze verslagen mijn lossere en sappigere schrijfstijl.

Vergeeet niet de site te refreshen met F5 zodat U steeds het allerlaatste nieuws kunt absorberen!
Ik wens U allen veel leesplezier.
PS Opmerkingen, wensen of verwensingen kunt U richten aan info@chessclub-blacksheep.eu

 

Dag 11 in Siberie

11:00 uur in het Tenniscentrum

Vandaag wordt al al weer de 11e en laatste ronde van de Olympiade gespeeld.
Geen enkele van de teams speelt om een speciale prijs, maar probeert uiteraard wel een zo hoog mogelijke eindklassering te behalen.

Anish Giri en Lisa Schut zijn nog wel volop in de race voor een individuele prijs. Beiden 4e bordspelers kunnen een medaille winnen.


De Kleine Speelhal (foto:Ard)


Nederland tegen Servie (foto:Ard)

Inmiddels is het duidelijk dat Nederland Servie gaat verslaan, Anish strijd nog voor een gouden medaille aan het vierde bord.
Het team staat dankzij overwinningen van Loek en Daniel en een remise van Erwin inmiddels op een onoverbrugbare voorsprong.


Anish moet van Ivan Ivanicevic winnen om kans te maken op een gouden medaille (foto:Ard)


Lisa met 8 uit 10 en Arlette met 6 uit 7 krijgen vanavond te horen of ze wellicht een medaiile hebben gewonnen voor hun prestaties aan respectievelijk bord 4 en 5 (foto:Ard)

Anish Giri redt het net niet en moet met rmise en een bronzen plak genoegen nemen, zijn TPR van 2730 bezorgt hem weer een behoorlijke ratingwinst.
Lisa haalt uiteindelijk met 8 uit 11 de meeste bordpunten van alle vierde bordspeelsters, maar wordt zesde in de eindrangschikking omdat deze (deels) op TPR is gebaseerd.

De Nederlandse Heren eindigen op een gedeeld 11e t/m 19e plaats en voldoen daarmee ongeveer aan hun verwachte plaatsing (13e).
De Nederlandse dames die als 18e waren geplaatst eindigen op een wat tegenvallende 29ste plaats.

De Antilliaanse Heren kunnen hun fantastische eindklassering van twee jaar geleden in Dresden bij lange na niet evenaren en moeten genoegen nemen met een 136ste ruim achter Aruba.
De Antilliaanse Dames eindigen boven verwachting op een mooie 99ste plek, en zeker net zo belangrijk, 6 plaatsen boven het ervaren team van Aruba.

De Rustdag

Gisteren op de rustdag na de enerverende Irish Party besloten Maaike, John en ik een bezoek te brengen aan het Open Lucht Ethnografisch Museum Torum Maa.
We bleken de enige bezoekers van die dag te zijn. Tot onze verrassing hoefden we geen entree te betalen en werden we zelfs terug naar 'huis' gebracht.


Open Air Museum Torum Maa in Khanty Mansyisk (foto:Ard)


7 Idols by Gennady Stepanovich Rayshev (foto:Ard)


John Da Silva draagt een oeroude Siberische Jagers uitrusting (foto:Ard)


Sacred Statue (foto:Ard)


Na de tocht door Siberisch kou komt Maaike bij met een warme strudel met vanille en chocolade saus in de nieuw gebouwde Schaak Academie (foto:Ard)


In de hal van de Schaak Academie (Feit: 7,8% van alle oliewinning op aarde vindt plaats in Khanty Mansyisk!)


Dag 10 in Siberie

Ik had vannnacht een droom waarvan ik jullie trouwe lezers enkele flarden niet wil onthouden...

Op een druilerige morgen ga ik samen met Maaike op weg naar een schaaktoernooi.
We stappen op de bus (Da's raar want we hebben allebei een auto...) en slaan de hoek om richting een klein dorpje.
In zoverre dat Maaike inderdaad de hoek omgaat maar ik blijk in een andere bus gestapt te zijn die rechtdoor gaat.
Nog geen 100 meter verder op bij de volgende bushalte spring ik uit de bus.

Even later heb ik een politieauto gekaapt en rijd ik met zeer hoge snelheid de bus achterna waar Maaike nog steeds in zou moeten zitten.
Terwijl ik als een bezetene door het heuvelachtige landschap cross, geconcentreerd op de smalle kronkelige weg, blijkt ineens Wilfried de Jong van Holland Sport naast me te zitten.
In de achteruitkijkspiegel ontwaar ik tot mijn verbazing een steeds groter wordende gestalte die de duidelijke contouren krijgt van een wielrenner. En inderdaad passeert ons tot mijn verbijstering, alsof onze voortrazende bolide gewoon stilstaat, een lange gestalte met kort zwart haar en een brilletje op, zijn beide vingers demonstratief in de neusgate.
'Godverdomme', doorbreekt Wilfried de stilte: 'Dat lijkt van Wely wel'. 'Dat is van Wely', brul ik door het motorgeraas heen. 'Maar dat gaat niet gebeuren', lispel ik met het schuim op mijn mond. Ik druk de turbo in, schiet vooruit en gooi abrupt het stuur om. De pezige gestalte op de moutainbike heeft niet terug van deze onverwachte manoevre en slaat snoeihard tegen het wegdek. Triomfantelijk schreeuw ik naar de verbouwereerde Wilfried: 'Hij kan Roy Centjes eraf fietsen op die gemanipuleerde fietsen van jullie, maar De Biek erafrijden nooit!
In mijn spiegel kijkend meen ik te zien dat de tanige fietser zich probeert te herstellen van de onverwachte tegenslag en doodleuk aanstalte maakt om zijn fiets weer op te pakken om met een compleet ontzet frame zijn absurde tocht onverstoorbaar te vervolgen.
Voor alle zekerheid trap ik hard op de rem en rijd vervolgens in zijn achteruit nog even over het voorwiel van de mountainbike heen om de mogelijkheid uit te sluiten dat deze in een vlaag van waanzin inderdaad op de fiets zal springen om ons ongetwijfeld opnieuw te passeren.

In een volgend fragment probeer ik een totaal verwrongen mountainbike aan een geslepen oud metaal opkoper te verpatsen die opmerkelijk genoeg enorm op de net verpletterde fietser lijkt.
Ik probeer de prijs op te drijven, maar de opkoper die onafgebroken grijnst, geeft niet toe. Sterker nog uiteindelijk moest ik 1250 Roebel bijbetalen om de fiets kwijt te raken, de opkoper in uiterste extase achterlatend.

In een laatste fragment zit ik weer in de politieauto maar nu zonder Wilfried.
Wel ontdek ik tot mijn verrassing een kleine gedaante met kort zwart haar op de achterbank, maar deze keer zonder brilletje, het zou toch niet... Het knaapje van hooguit een maand of 15 heeft een tennisracket in zijn handen dat ie nooit meer los gaat laten.
Met zijn benen in de lucht trappelend krijst de kleine ellendeling van vreugde. Ik geloof warempel dat hij wil zeggen dat hij tegen me wil tennissen, maar ik ga tegen deze kloon geen afgang riskeren.
Ik probeer me op de weg te concentreren maar ik wordt afgeleid door een toenemende stank. Ik vermoed dat het moment onontkoombaar is dat ik het knaapje zal moeten verschonen.

Dan word ik wakker. Ik zet meteen maar het raam even open om de verfrissende Siberische vrieskou binnen te laten.
Al met al een merkwaardige droom waaraan ik geen enkele betekenis durf te geven. Misschien dat een van jullie lezers deze droom kan verklaren?


14:45 uur

We naderen de speelzaal in onze oude bus en rennen snel naar binnen om te schuilen voor de vermoedelijk naderende eerste sneeuwstorm van het seizoen.
Als ik even later Loek over mijn droom vertel schatert ie: 'Aha das grappig, ik heb vannacht over jouw vriendin gedroomd'. De details blijven me bespaard omdat de spelers van het Nederlandse team haast moeten maken om op tijd achter het bord plaats te nemen.


Het imposante Tenniscentrum van Khanty Mansyisk waar de Schaak Olympiade wordt gehouden (foto:Ard)


Buiten de Speelzaal pakken donkere wolken zich samen (foto:Ard)


Een van de vele stands binnen in het Tenniscentrum waar lokale handwerlieden hun produkten aan de man brengen (foto:Ard)

De Nederlandse Heren spelen vandaag een ongetwijfeld aantrekkelijke match tegen Engeland met onder meer Michael Adams en Nigel Short.


Nederland is er klaar voor (foto:Ard)


Loek in een onderonsje met Nigel Short (foto:Ard)


Engelands Captain Jonathan Speelman (foto:Ard)


Luke Mc Shane bereidt zich voor tegen Anish Giri (foto:Ard)


Het Nederlandse Dames Team terug op weg naar de top (foto:Ard)


Zhaoqin Peng (foto:Ard)


Tea Lanchava (foto:Ard)


Marlies Bensdorp (foto:Ard)


Lisa Schut (foto:Ard)


Captain Jeroen Bosch (foto:Ard)

21:28 uur

De Nederlandse heren bleven op 2-2 steken tegen het ijzersterke Engeland. Jammer dat Daniel Stelwagen zich niet meer kon herinneren waarom de variant die zijn tegenstander koos direct gewonnen voor was voor wit, anders had er zelfs meer ingezeten.

De Nederlandse Dames kwamen helaas ook niet verder dan 2-2 tegen Tsjechie.

De Antilliaanse Heren speelden teleurstellend 2-2 tegen het veel zwakker geachte Sierra Leone.

De verrassing van vandaag kwam van De Antilliaanse Dames die met 2,5 - 1,5 afrekenden met het op papier sterkere Pakistan.
Seydi Salim Moussa aan bord 4 scoorde vanuit de counter en staat nu op 4,5 uit 9, en ook de kleine Nadiniela Coffie wist weer een halfje te veroveren.
Zowel Seijdi Salim Mousa als Maaike Delemarre hebben op basis van hun huidige score in ieder geval al recht op een WCM titel (Women Candidate Master) en Maaike kan bij winst in haar laatste partij met 7 uit 11 zelfs een WFM (Women FIDE Master) titel claimen bij de FIDE.

Vanavond gaan we met zijn allen naar de tweede party van de Olympiade: Het Ierse feest
Morgen is er een rustdag, maar ik probeer weer een verhaal in elkaar te flansen!

Dag 9 in Siberie 15:00 uur

Vandaag donderdag 30 september spelen de Nederlandse Heren tegen Uzbekistan. De 1-3 nederlaag gisteren tegen Israel is hard aangekomen.
Eens kijken of het team veerkrachtig genoeg is om vandaag toch toe te slaan.

De Nederlandse Dames zouden vandaag eenvoudig het zwakke Maleisie aan de kant moeten zetten om de weg verder naar de (sub) top vervolgen.

De Antilliaanse Heren treffen in San Marino een volledig gelijkwaardige tegenstander.
De Antilliaanse Dames spelen tegen de Seychellen vooral om de laatste plaats in het klassement te ontlopen.

16:30 uur

Het belangrijkste nieuws vandaag zal vandaag op de persconferentie te horen zijn waar zowel de herkozen president Kirsan Ilyumzhinov als de verliezende tegenkandidaat Anatoli Karpov acte de presence zullen geven.
Iljumzjinov heeft Karpov de functie van Vice President aangeboden een strategisch, maar historisch bekende, magistrale zet.
Ik ben benieuwd hoe Anatoli Karpov hierop zal reageren.
Ik vrees dat het scenario (beiden geven een gezamenlijke persconferentie) er voorbode van is dat Karpov op het aanbod zal ingaan, maar we zullen zien...


Herkozen president Kirsan Ilyumzhinov en verliezend tegenkandidaat Anatoli Karpov geven een persconferentie (foto:Ard)


Nog niets aan de hand (foto:Ard)

17:00 uur

Loek heeft inmiddels remise gespeeld tegen Rustam Kasimdzhanov...
Na bijna een uur geeft Karpov aan vooralsnog niet in te gaan op het aanbod van Ilyumzhinov. Let op hun lichaamstaal in onderstaande foto...


Anatoli Karpov weigert vooralsnog het aanbod van president Kirsan Ilyumzhinov (foto:Ard)

Net even met de capatain gesproken van het Heren Team.
Loek geeft aan na de snelle remise best vermoeid te zijn.
Wat tegenslag in de aanloop naar de Olympiade en wat moeilijke partijen waarvan de beslissing maar steeds negatief uitvalt, da's niet lekker.
Daarbij komt dan nog als captain de verantwoordelijkheid en het extra werk voor het team hetgeen ook aan de energie knaagt.
En als je mag kiezen tussen uitslapen tot 12 uur of elke morgen om negen uur opstaan, aankleden en door het barre weer naar de lobby rennen om de opstelling in te leveren is de keuze vrij eenvoudig...

19:12 uur

De Antilliaanse dames hebben dankzij het eerste halfje van Arzy Salim Moussa en twee gedegen winstpartijen van Seijdi Salim Moussa en Maaike Delemarre de Seychellen gedecideerd naar de laatste plaats verwezen.

De Nederlandse Dames spelen allen nog tegen het onverwacht taaie Maleisie.
Bij de Nederlandse heren lijkt het tij te keren.
Leek het team aanvankelijk op een kleine nederlaag af te stevenen, na zo'n 4 uur spelen mag Jan Smeets die het grootste gedeelte van de partij buitengewoon bedenkelijk stond van capain van Wely op winst gaan spelen. 'Giri staat in hogere zin gewonnen, en Danny moet remise kunnen houden', aldus Loek.

Een snelle blik op de live borden werpen voordat ik huiswaarts keer...
Aha, de Nederlandse Dames spelen nog steeds allemaal maar ze gaan Maleisie met grote cijfers verslaan!

De Antilliaanse Heren staan op 1-1 tegen San Marino en op de overgebleven borden is het ongemeend spannend....

Ik probeer over een paar nog wat extra info rechtstreeks van de teams te verkrijgen. Gaat dat lukken dan beloof ik ook nog wat plaatjes.

...


Dag 8 in Siberie

Vandaag woensdag 29 september wordt al weer de 8e ronde gespeeld van de Schaak Olympiade in het inmiddels koude Siberie.
Na zes vrij onbelangrijke rondes gaat de Olympiade nu echt beginnen.

De Nederlandse Heren staan in de subtop geklasseerd en hebben nog niet uitzonderlijk gepresteerd, maar de opdracht is eenvoudig: 'De laatste 4 rondes winnen'.
Kopman Loek van Wely speelt wisselvallig, Jan Smeets tegenvallend, Erwin L'Ami solide als altijd, Anish Giri weergaloos. Vijfde man 'Danny' Stelwagen maakte gisteren met een fantastische partij een einde aan een tot dan toe wat tegenvallend optreden. De sfeer in het team is optimaal!


Playing Captain Loek van Wely nam een vrije ronde tegen Cuba (foto: Ard)


Jan Smeets aan bord 1 redde het niet tegen Leinier Dominguez (foto: Ard)


Erwin l 'Ami oogde ontspannen voor zijn partij tegen Lazaro Bruzon (foto: Ard)


Topscoorder Anish Giri concentreert zich voor zijn partij tegen Yuniesky Quesada (foto: Ard)


Daniel Stelwagen excelleerde met een magistrale winstpartij tegen Fidel Corales (foto: Ard)


De sfeer in het team is optimaal! (foto: Ard )

De Nederlandse Dames stellen tot nu toe sterk teleur, maar ook voor hen geldt dat als er de laatste 4 rondes wordt gewonnen er een goede eindklassering kan worden behaald.
Vandaag tegen Jordanie is eigenlijk alleen een 4-0 overwinning acceptabel


De Nederlandse Dames vandaag tegen Jordanie zonder Lisa, vlnr Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Marlies Bensdorp, Arlette van Weersel (foto: Ard)
PS Voor de oplettende lezer: Zhaoqin heeft wel degelijk een rechterhand, maar deze is verloren gegaan in mijn onhandige fotoplak actie; Ik beloof beterschap)


Lisa Schut speelde gisteren remise tegen de Vietnamese Thi Thanh (foto: Ard)


De Heren uit de Nederlandse Antillen presteren tot nu toe matig, en wat erger is hun grote rivaal Aruba staat in het klassement ver boven hen...


Het Antilliaanse Heren Team vlnr Marvin Dekker, Sherman Maduro, Serapio Pop, Jimmy Izijk (foto: Ard)

De Antilliaanse Dames spelen in Khanty Mansyisk hun allereerste Olympiade en proberen het hoofd boven water te houden in het sterke deelnemersveld.


Het Antilliaanse Dames Team vlnr Maaike Delemarre, Arzy Salim Moussa, Nadiniela Coffie, Seydi Salim Moussa (foto: Ard)


De Antilliaanse 1e bord speelster Maaike Delemarre met Captain Alvin Smith (foto: Ard)

15:00 uur Siberische tijd (bij jullie is het nu 11:00 uur)

Vandaag tegen het zeer sterke Israel begint de 4 ronden lange finale zonder regerend Nederlands Kampioen Jan Smeets.
Loek zal de tot nu toe wat tegenvallende Boris Gelfand wat dieper in de put moeten duwen, maar Loek kennende zal deze die taak met alle liefde op zich nemen.
Erwin zal een enorme kluif hebben aan Israels topscoorder Emil Sutovski.
Als Anish 'gewoon' Smirin plet met zwart, mag de wat zieke Danny 'De Tovenaar' zelfs met remise genoegen nemen tegen Rodshstein.
Dat gaat goedkomen!

16:53 uur Eens even kijken beneden in de tennishallen hoe het gaat met onze helden...

De Olympiade is behoorlijk goed georganiseerd op wat kleine details na.
Verblijft het merendeel van de spelers in het magnifieke Olympiad Hotel, sommige andere teams moeten genoegen nemen met de vrij minimalistisch uitegeruste kleine kamers van het aan de uiterste rand van de stad gelegen Zeven Heuvelen Hotel.

Dat de Nederlandse Schaakbond openlijk Iljoemzjinov is afgevallen en openlijk voor Karpov heeft gekozen is wellicht de oorzaak van het feit dat de Nederlandse teams ondanks verwoede pogingen van lokatie te wisselen en plaats te nemen in enkele van de vele lege kamers van het Olympiad Hotel, gedoemd zijn hun tijd uit te zitten in het Zeven Heuvelen Hotel samen met de voltallige Antilliaanse afvaardiging

Een ander smetje op de organisatie is het besluit om in twee naast elkaar gelegen tennishallen te spelen. Op zich nog niets aan de hand, maar gek genoeg is het verboden voor alle lager geklasseerde teams die in de grote zaal spelen om in de kleine zaal te gaan kijken waar de toplanden spelen. Mijns inziens druist dit in tegen de geest van de Olympiade waar landen onder gelijke omstandigheden elkaar ontmoeten en schaken 'vieren'.

Anyway met mijn geleende Captainkaart los ik dit probleem vrij eenvoudig op. De deuren van de kleine zaal zwaaien wijd open en verschillende deurwachters knikken beleefd.
Een moment later draai ik mijn kaart om en geeft mijn Perskaart weer toegang tot de perfect uitgeruste Persruimte.

17.54 uur

Anish heeft na nauwkeurig spel snel met zwart remise gespeeld tegen Smirin zodat de rest met twee maal wit maar plus een hoeft te scoren om de winst binnen te halen.
Die opdracht is desondanks niet zo heel eenvoudig. In de wandelgangen kwam ik Anish lachend tegen die aangaf dat er nog flink wat strijd moet worden gevoerd om de schaapjes op het droge te brengen (Ik kan het niet laten deze woordspeling in ieder geval eenmaal te gebruiken op onze Zwarte Schapen website...)

Sfeerfoto's kan ik pas later na de partijen weer publiceren omdat het aan alle Pers (en helaas ook aan de Captains) verboden is foto's te maken van de spelers aan het bord.

18.44 uur

Eens even kijken of de Nederlandse dames klaar zijn met hun strafexpeditie tegen Jordanie...

Aha, dat ziet er goed uit. 2-0 voor en Arlette en Marlies staan beide gewonnen.
Helaas ziet het er voor de Nederlandse Heren minder goed uit.
Kopman van Wely verliest vrij hard tegen Gelfand en nu zullen Erwin en Daniel beiden moeten winnen, dat zie ik nog niet gebeuren...

De Antilliaanse Dames hebben helaas 0-4 verloren.
Het Nederlandse Antillen Heren Team het op papier veel zwakkere Seychellen met het kleinste verschil naar huis gestuurd.
Ik hoef vanavond helaas niet te trakteren...

19:03 uur

Ik ga afsluiten, ten slotte ben ik maar een amateur verslaggever en het fantastische eten in de Zeven Heuvelen lonkt.
Over een uurtje of 3 probeer ik nog even wat inside info te publiceren.
In ieder geval tot morgen!

21:11 uur

Ai, de Nederlandse mannen zijn met 1-3 hard afgedroogd. Helaas is er nog niemand van de speelzaal teruggekeerd naar het Zeven Heuvelen Hotel zodat het hoe of waarom ik niet kan toelichten...
Dan nog maar even wat weetjes:

Een liter Diesel kost in Khanty 23.6 Roebel (Volgens mij gaan er ongeveer 40 Roebels in een Euro)
Twee drankjes en twee gebak achtigen kosten 150 Roebel.
Karpov en Kasparov verblijven samen in een 'Datsja' van president Putin naast ons op het terrein van het Zeven Heuvelen Hotel. Twee lijfwachten bemannen de ingang 24/7. Een chauffeur wacht in een indukwekkende lange geblindeerde witte limousine. Morgen zal ik eens proberen wat foto's te maken!
Het verkeer rijdt hier ogenschijnlijk volkomen willekeurig links en rechts.
Elke uitnodiging van een van de Schaak President kandidaten aan deelnemers, pers of conferentiegangers wordt gecounterd met een uitnodiging van een andere kandidaat op hetzelfde tijdstip maar uiteraard op een andere lokatie.